Een historische gebeurtenis in de wereld van het Beeldverhaal door Hans Matla.

Zaterdag 27 augustus was in Rotterdam de opening van het tweede stripmuseum in Nederland: Strips! aan de Wijnhaven 32 aldaar.strips!

Er waren honderden mensen gekomen, zodat velen zelfs buiten moesten blijven staan, maar er zo toch bij konden zijn, ook al konden ze de toespraken binnen niet horen. Het is Maartje de Haan en haar man Marc Kleijnen, te zamen met de mensen van de Rotterdamse bibliotheek, gelukt om in drie jaar tijds een echt stripmuseum op te zetten. Het gebouw is een zeer ruim pand, met op de parterre een prachtige wissel-tentoonstelling – nu rond Martin Lodewijk – en op de eerste en tweede verdieping een vaste tentoonstelling.

Het is allemaal schitterend van aanpak: mooie, grote toonkasten (‘vitrines’) en prachtig materiaal om te bekijken. Men kan er stripboeken lezen en lenen en er is een studiezaal, waarin zeer veel Panda-uitgaven staan, want deze kleine Haagse uitgeverij brengt al 40 jaar veel historisch verantwoorde integrale uitgaven uit. De lokatie van het stripmuseum is ook heel erg goed, vlak bij het Hofplein en bij de Rotterdamse Bibliotheek, waar Theo Kemperman, voormalig voorzitter van het NIBBI, directeur is.

De Rotterdamse Bibliotheek heeft haar stripcollectie ondergebracht in het nieuwe stripmuseum. Een goede start, al zal het nog wel twee jaar duren vooraleer het museum helemaal goed is ingericht. Zoiets kost veel tijd. Oud-medewerker van Uitgeverij Panda, Rob van der Nol, is de conservator en hij heeft in de laatste maanden keihard gewerkt en hij verdient daarvoor een groot compliment.

Dit tweede stripmuseum van Nederland kan nu op een goede, gedegen manier het Beeldverhaal tentoonstellen.

De foto’s vind je hier 

Foto’s: Alex Odijk